• Uncategorized 10.07.2014

  Det finns övervakning som är dålig och det finns övervakning som är bra. Så här i sommartider är det många som lämnar framförallt hundar men också barn i varma bilar trots att det varje år varnas för detta och trots att medierna varje år skriver om hundar (och ibland barn!) som dött till följd av värmeslag efter att ha blivit lämnad i bilen.

  Att man lämnar barn i varma bilar är inte lika vanligt, och när det sker beror det oftast på att föräldern helt enkelt glömt att barnet satt i bilen (hur otroligt det nu än låter). Att hundar lämnas i solvarma bilar är däremot ganska vanligt. Man vevar ner rutan några centimeter (inte för mycket för då kan ju tjuvar ta sig in) och tänker att det ska komma in tillräckligt mycket luft. Ibland bryr man sig inte ens om att försöka parkera bilen i skuggan.

  Hundar kan inte svettas annat än om trampdynorna, och det som kyler en hund mest är att flämta (eller hässja som det också kallas). Eftersom hunden måste förlita sig på att svalka sig genom munnen går det mycket snabbare för en hund än för en människa att bli överhettad. Och det räcker inte med att veva ner rutorna några centimeter.

  Det kan väldigt snabbt bli väldigt varmt i en bil när det är varmt ute, även om bilen står i skuggan. Man bör absolut inte ta med sig hunden om man inte kan garantera att den har det tillräckligt svalt, till exempel genom att man parkerar i skuggan, har backluckan öppen samt eventuellt några fönster och en vattenskål med friskt vatten i hundburen. Man måste också titta till hunden med jämna mellanrum.

  Det kan vara bra att ha en termometer i hundburen så att förbipasserande snabbt kan checka temperaturen hos hunden, för enligt lagen får man faktiskt knacka en ruta om man ser en hund instängd i en varm bil som ser ut att må dåligt. Helst ska man ha vittnen innan man gör det, och om tid finns ska man också gärna ringa polisen innan och berätta vad man tänker göra.

  Så övervaka hundar och barn noggrant om de lämnas i bilar på sommaren (och även under resten av året förstås)! Om du KLICKAR HÄR kan du se en kortfilm om hur varmt det blir i en bil. Personerna klarade att sitta i lite mer än en timme innan de var tvungna att ge upp på grund av yrsel, huvudvärk, darrande händer och svårigheter att andas.

  En hund som inte kan svettas hade varit död redan. Barn är känsligare än vuxna och klarar sig inte lika länge. Låt ingen levande varelse stekas till döds!

  bilen

  Posted by snowden @ 12:34 pm

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

Välkommen!


Vi här på admin.satsafe.se tycker att det är helt fel att regeringar världen över tar sig frihet på frihet att inskränka på människors individuella rättighet att vara just fria.

Här på bloggen kan du läsa om just detta. Lämna gärna en kommentar!