• Allmänt 04.12.2013

  Det pratas mycket om ROT och RUT nu för tiden, men vad betyder egentligen förkortningarna och vad använder man avdragen till?

  ROT
  ROT står för ”Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad”. Det betyder i praktiken att man har rätt till avdrag för reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad. Arbetet ska utföras i eller i nära anslutning till en bostad som man äger och bor i. Bostaden kan också vara en fritidsbostad eller en bostad som man som man äger men som ens föräldrar bor i. ROT-avdraget gäller inte när man bygger ett nytt hus, och inte heller för om- och tillbyggnad av nybyggda hus. Till nybyggda hus räknas småhus som är befriade från fastighetsavgift, det vill säga de fem första åren.

  RUT
  RUT betyder ”Rengöring, Underhåll, Tvätt”. Det ger rätt till skatteavdrag för arbete som tillhör hushållsarbetets kärnområde. Arbetet måste utföras en bostad man bor i eller använder som fritidsbostad, eller i en bostad som ens föräldrar bor i eller använder som fritidsbostad. Hushållsnära tjänster kan till exempel vara städning, fönsterputsning, barnpassning, snöskottning och trädgårdsarbete. Saker som inte ger rätt till skatteavdrag är till exempel djurpassning, hemkörning av mat och kemtvätt.

  Avdragen
  ROT- och RUT-avdragen innebär att man får dra av för arbetskostnaden när man anlitar till exempel en snickare eller fönsterputsare. Man får alltså inte dra av för saker som materialkostnader. Skattereduktion medges med halva arbetskostnaden, men sammanlagt högst 50 000 kr per person och år. Är man två blir maxavdraget 100 000 kronor, men det kan aldrig bli större än det belopp som man ensam eller tillsammans ska betala i slutgiltig skatt. Man måste fylla minst 18 år det år man köper tjänsterna. Avdragen görs direkt på fakturan, och man har själv ansvar för att ha tjänat tillräckligt under året för att täcka avdraget. Läs gärna mer på sidan tjansteportal.se, de har mycket bra information om detta.

  Posted by snowden @ 10:44 am

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

Välkommen!


Vi här på admin.satsafe.se tycker att det är helt fel att regeringar världen över tar sig frihet på frihet att inskränka på människors individuella rättighet att vara just fria.

Här på bloggen kan du läsa om just detta. Lämna gärna en kommentar!